Αγορά Χρυσού

Επτά τρόποι να μη σας ξεγελάσουν σε Ενεχυροδανειστήριο ή Αγορά Χρυσού

Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση με την τιμή χρυσού και ασημιού να ανεβαίνουν συνεχώς, και την αγορά ακινήτων να μεταβάλλεται καθημερινά, οδηγούν ανθρώπους από μεσαία και πάνω κοινωνικά στρώματα να επιλέγουν να πουλήσουν κάποια υπάρχοντά τους ή να ζητήσουν κάποιο προσωρινό δάνειο για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Για το λόγο αυτό και κατεφεύγουν σε μια κοντινή αγορά χρυσού ή .

Η δουλειά στα ενεχυροδανειστήρια ή στις αγορές χρυσού αυξάνεται και πλέον γίνονται και συναλλαγές ηλεκτρονικά σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε πριν πουλήσετε ή βάλετε σε ενέχυρο κάποιο αντικείμενο και πώς μπορείτε να πετύχετε την καλύτερη τιμή;

Θέλετε να πουλήσετε ή να πάρετε δάνειο;

Σίγουρα αν πουλήσετε ένα αντικείμενο, θα λάβετε περισσότερα χρήματα από ότι αν το αφήσετε ως ενέχυρο. Το ίδιο το ενεχυροδανειστήριο ή η αγορά χρυσού έχει σαφώς μεγαλύτερο κέρδος από το αντικείμενο που θα μπει σε ενέχυρο και σύμφωνα με στοιχεία το κέρδος είναι περίπου 10–20%. Πιο συγκεκριμένα ένα αντικείμενο πωλείται στο 75–80% της αξίας του ενώ δίνεται για δάνεια με ποσοστό 50–65%.

Τα ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν αντικείμενα, τα περνάνε από έλεγχο ώστε να είναι νόμιμα αγορασμένα και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα διαθέτουν προς πώληση. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων που βάζουν ενέχυρο, το παίρνουν πίσω εμπρόθεσμα έχοντας φυσικά καταβάλει το ανάλογο ποσό που έχουν συμφωνήσει.

Διαβάστε προσεκτικά τους όρους

Για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν θα έρθει η ώρα να πάρετε πίσω το αντικείμενό σας, ζητήστε να σας εξηγήσουν αναλυτικά αλλά και γραπτά για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει με τις ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων του δανείου, τη ρήτρα καθυστέρησης, υπό ποιες συνθήκες και πόσο θα κοστίσει η επιμήκυνση της αποπληρωμής. Τα λάθη και οι καθυστερήσεις κοστίζουν ακριβά και κάθε αγορά χρυσού βάζει τους δικούς του όρους

Μην βίαζεστε και πάτε στο πρώτο που θα βρείτε

Κάντε μια έρευνα αγοράς πρώτα. Θέλει υπομονή και αρκετή διερεύνηση η κίνηση που ετοιμάζεστε να κάνετε γιατί διακυβεύονται και τα χρήματα αλλά και τα αντικείμενά σας. Όταν πρόκειται για και η τιμή του είναι υψηλή, θα πάρετε αρκετά χρήματα αλλά και πάλι εκτός από την τρέχουσα τιμή πώλησης πρέπει να αναζητήσετε την πιο συμφέρουσα συμφωνία. Δείξτε τα κοσμήματά σας για αξιολόγηση σε κάποιον κοσμηματοπώλη πρώτα, δείτε αν πωλούνται παρόμοια στο ίντερνετ και την τιμή τους. Αν πρόκειται για έργο τέχνης απευθυνθείτε σε κάποιον εικαστικό, για αντίκα αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό κοκ.

Δώστε ένα αντικείμενο πραγματικά μεγάλης αξίας

Η πιο σταθερή αξία είναι τα χρυσά κοσμήματα και τα ακριβά επώνυμα ρολόγια. Η αξία τους μεγαλώνει αν πάτε μαζί και κάποιο πιστοποιητικό γνησιότητας και την αρχική του συσκευασία. Ένα κινητό , λάπτοπ ή καποια άλλη ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή δεν θα πιάσει κάποια ιδιαίτερη τιμή οπότε και ίσως δεν αξίζει να τα δώσετε.

Δείξτε υπευθυνότητα

Αρκετοί ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων εξετάζουν την τιμή που θα δώσουν ανάλογα με το άτομο. Θα κρίνουν την αξιοπιστία σας, άν είστε “συχνός” πελάτης, το δέσιμο με το αντικείμενο που δίνετε αλλά και την πιθανότητα να επιστρέψετε για να κάνετε μια νέα διαπραγμάτευση.

Σωστή έρευνα αγοράς

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω προσπαθήστε να κάνετε σωστή έρευνα αγοράς. Κάντε μια βόλτα στις αγορές χρυσού και ενεχυροδανειστήρια της περιοχής σας αλλά πάτε και σε άλλες περιοχές να ρωτήσετε. Είναι κρυφό μυστικό οτι οι τιμές αλλάζουν ανα περιοχή και συνήθως όταν υπαρχει ανταγωνισμός ειναι και καλύτερες αν και δεν αυτό δεν είναι πάντα απόλυτο.

Παζάρια

Ναι ακούγεται κάπως περίεργο αλλά η όλη διαδικάσια χρειάζεται και λίγο παζάρι. Μην δεχτείται την πρώτη τιμή που θα σας πουν και προσπαθήστε να ανεβάσετε την τιμή. Ιδίως αν έχετε αρκέτα πραγματα να δώσετε είτε για αγορά είτε για ενέχυρο. Οι αγορές χρυσού θα προσπαθήσουν να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος οπότε το ίδιο θα πρεπει να κάνετε και εσείς για τον εαυτό σας.

--

--

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store